Na slovenski obali leži srednjeveško mesto, s prekrasnim mestnim jedrom in obzidjem, imenovano Piran. Gruče turistov, ki uživajo v lepem sprehodu po poti, le malo več kot meter oddaljeni od morja, se premalokrat zavedajo, da se pod površino skriva še en svet, pol raznolikih rastlin in živali, naravni spomenik Rt Madona.

Naravni spomenik Rt Madona se nahaja na skrajnem zahodnem delu piranskega polotoka, ki razmejuje piranski in koprski zaliv. Podvodni pas, dolžine 1km, s povprečno širino 150-200m, zajema 13 ha podvodnega sveta, ki je na morju označen s štirimi rumenimi bojami. Kamnito dno poteka vzdolž cele obale in se enakomerno spušča do nekaj metrov globine, nakar se pojavi strmejši padec vse do sedimentnega dna.

Znotraj spomenika velja prepoved podvodnega ribolova, vožnje z motornimi čolni, sidranja, nabiranja organizmov v neznanstvene namene in kakršnokoli onesnaževanje. Prav zato lahko tu še vedno občudujemo veliko raznolikost rastlin in živali. Najdemo lahko simbol naravnega parka, zaščitenega polža velikega svitka (turban) in tudi kakšnega leščurja. Prav tako lahko srečamo obe vrsti morskega konjička (dolgo in kratkonosega) in neredko se zgodi, da mimo nas priplava sipa ali ligenj. Običajno nas v kakšni luknji preseneti jastog ali ugor, vendar moramo biti previdni, saj na skalah pogosto počiva kaka škarpena… Veliko je najrazličnejših rakov in morskih pajkov, ne smemo pa pozabiti na jate šparov, kavalov, črnik, salp, morskih igel, različnih vrst babic, pisanic, mediterank in še bi lahko naštevali. Bogat svet življenja se nadaljuje tudi na peščenem dnu, kjer lahko opazujemo tekanje drobnih rakcev, če imamo srečo lahko srečamo tudi hobotnico, romba ali morskega lista.

Naravni spomenik Rt Madona predstavlja edinstveno raznolikost habitatov rastlin in živali v celotnem tržaškem zalivu in je zato pravi biser biotske raznovrstnosti v tem najsevernejšem delu Sredozemlja. Zato ga je potrebno ceniti in ohranjati, saj bi z njegovo izgubo izgubili več kot le delček naše obale.

 

Lokacija:
Vrsta potopa:
Povprečna vidljivost:

Največja globina:
Priporočeno pot. znanje:
Dodatna oprema:

Rt Madona – Piran, Slovenija
potop z obale
zima: > 15m, 7°C-15°C
poletje: 5-10m, 19°C-26°C
18m
začetni potapljaški tečaj
svetilka, nož, potapljaška boja


Slike so avtorsko zaščitene. Prepovedano jih je kopirati, shranjevati, tiskati ali kakorkoli uporabljati. © Tomaž Ocepek